معرفی پایان نامه های برتر حوزه علمیه الزهراء(سلام الله علیها) ارومیه
موضوع: عقل و احساس در زنان
نگارنده: سرکار خانم شهناز غزنوی
استاد راهنما: سرکار خانم ضربی زاده
چکیده:
موضوع تحقیق در مورد «عقل و احساس در زنان » می باشد و هدف از اانتخاب و بررسی این موضوع ثابت کنیم زن ناقص العقل نیست و احساساتش غالب بر عقلش نمی باشدبلکه هر کدام در جای خود استفاده می شود . و دامنه بحث هم انسانی و دینی است . از جمله سؤالهایی که می خواهیم جواب دهیم این است که : 1- آیا بین زن و مرد تفاوت عقلی و احساسی هست ؟
یا 2- آیا عقل زن و مرد مساوی است ؟ و….
ومی خواهیم به این فرضیه پاسخ دهیم که : رسیدن به جایگاه واقعی زن در اسلام نیازمند تبیین صحیح عقل و احساس می باشد .
از جمله اصلی ترین بخش این تحقیق ، بخش «عقل بر طبق آیات و روایات » است که اندیشمندان جوامع مختلف با استناد به خطبه هشتاد نهج البلاغه در مورد زن او را ناقص العقل می دانند . درحالی که این افراد برداشت درستی از این خطبه نداشته اند زیرا روایت نه تنها در صدد اثبات این مطلب نیست بلکه می خواهد معنای واقعی عقل را تفهیم کند که زن و مرد در اصل عقل که همان «عقل معاد »است تفاوتی ندارند و همه یکسان از این عقل بر خوردارند ولی در« عقل معاش » مرد به لحاظ وظیفه اجتماعی خود باید دارای عقل معاش بیشتری باشد تا جامعه به ثبات برسد وگرنه هرج و مرج مانع زندگی درست انسان خواهند شد و هدف از خلقت به نتیجه نمی رسید.
آخرین بخش بحث هم در مورد «احساسات در زنان » است که اندیشمندان جوامع مختلف می گویند احساسات زنان غالب بر عقلشان هست در حالی که زنان میتاوانند با مدیریت در ست احساسات خود به همگان عکس این نظریه را ثابت کنند . و همه میدانییم که احساسات در همه وجود دارد و مخصوص زنان نمی باشد .
از جمله منابعی که در این تحقیق استفاده شده است بیشتر روش کتابخانه ای است و از کتابهای مختلف در این زمینه استفاده شده است .از جمله: 1- کتاب «زن در آیینه جمال و جلال» آیت الله جوادی آملی که نظرات و بحثهای زیادی در مورد زن و جایگاه زن و همچنین ویژگیها و صفات مختلفی که در مورد زنان وجود دارد که این کتاب از پربارترین کتابهایی است که در مورد زن و جود دارد 2- کتاب « مجموعه آثار شهید مطهری » نوشته استاد گرامی مرتضی مطهری که ایشان سخنان نغز و خوبی در مورد زن و مساله حجاب و جایگاه زن در اسلام دارند که از بحث جایگاه زن در اسلام استفاده زیادی کردم . 3-کتاب «شخصیت زن از دیدگاه نهج البلاغه» نوشته هادی دوست محمدی که بیشتر از بحث تفاوتهای زن و مرد آن استفاده کردم که به صورت کلی تفاوتهای زن و مرد را نوشته است.
واژگان کلیدی : زن ، عقل ، احساس ، رابطه ، عاطفه ، مدیریت
این پایان نامه در چهار بخش تنظیم شده است:1- بخش کلیات : که در واقع توضیحات کلی را شامل می شود از جمله :اهداف ، ضرورت ، پیشینه ،فرضیه، روش و …
2- بخش مفاهیم :این بخش باید قبل از بخشهای اصلی باشد چون تعاریف ومبانی و فللسفه و تاریخچه و… را شامل میشود . ابتداباید هرچیزی تعریف شود بعدتوضیح داده شود .
3- بخش عقل بر طبق آیات و روایات :این بخش بنا به موضوع تحقیق که «عقل واحساس » بایدقبل از احساس قرار گیرد و اول عقل بررسی شود بعد احساس که اصلی ترین بخش تحقیق است .
4- بخش احساس در زنان : بخش پایانی است که بعد از عقل بررسی می شود و درآن از مدیریت احساس در زنان و راهکارهای آن بحث می شود .