معرفی پایان نامه های برتر حوزه علمیه الزهراء(سلام الله علیها) ارومیه
موضوع: نقش معلم در تربيت ديني
نگارنده: سرکار خانم تهمینه جهانی
استاد راهنما: سرکار خانم ضربی زاده
چکیده:
عنوان پايان نامه ي مزبور نقش معلم در تربيت ديني است. معلم در تربيت ديني داراي نقشهاي متفاوتي است كه مساله اصلي اين تحقيق بررسي نقش معلم در تربيت ديني مي باشد.
هدف اصلي در تربيت ديني ،مذهبي بار آوردن فرد است، به گونه اي كه به تعاليم مذهب، مومن و متعهد و برنامه هاي آن را عامل باشد.
فرضيه اين است كه اگر تربيت ديني توسط افرادي آگاه و با ايمان به فرد آموزش داده شود به جامعه اي سالم و مطلوب دست مي يابيم.
پيشينه هاي پژوهشي كه براي پايان نامه مزبور يافت مي شودعبارتنداز:
نقش معلم در تربيت ديني محمد داوودي، گامي در مسير تربيت اسلامي دكتر رجبعلي مظلومي، معلم موفق حسين دهنوي.
در مورد پيشينه ي تاريخي هم بايد گفت كه نقش معلم در تربيت ديني بسيار قديمي است به طوري كه مي توان گفت از همان بدو اسلام مساله تربيت و هدايت در برنامه هاي اسلام بود.
روشي كه در اين تحقيق به كار گرفته شده كتابخانه اي و توصيفي مي باشد كه به نحو نقل مطلب از كتب و جمع آوري اطلاعات مي باشد.
نتيجه اي كه مي توان از تحقيق مزبور گرفت اين است كه بايد به تربيت معلمان ديني و مربيان بيش از پيش توجه شود زيرا تعليم و تربيت ديني نيازمند تخصصها و آگاهي هاي گوناگوني است كه مربيان و معلمان ديني با آنها آشنايي زيادي ندارند.
مطالبي كه در اين تحقيق آمده، مجموعه اي از مسائل كلي تعليم و تربيت است كه با برخورداري از آيه و روايت از قرآن كريم و امامان معصوم(ع)و پندهايي از دانشمندان و معلمان جهان آميخته شده است.
تاثير معلم وشخصيت او بر دانش آموزان و جامعه قابل انكار نيست. به بيان ديگر، سعادت هر جامعه بستگي به وجود معلمان موفق، مقبول و با صلاحيت است.به همان اندازه كه دانش و تجربيات و مهارت هاي آموزشي معلم در يادگيري و افزايش معلومات دانش آموز موثر است،منش او نيز بر رفتار دانش آموز نيز تاثير مي گذارد.
تربيت اعتقادي بر عهده مربيان پرورش بوده و ديگر معلمان وكادر مدرسه براي خود نقشي در اين زمينه قائل نيستند. معلمان ديني نيز تنها به آموزش اعتقادات در حدي كه دانش آموز بتواند نمره قبولي بگيرداهميت مي دهند.معلمان ديگر نيز مي توانند نقشي در تربيت اعتقادي ايفا كنند.
نخست نقش الگويي،يعني ارائه ي الگويي از مومن به دانش آموز و ديگر نقش آموزشي به اين معنا كه مطالب اعتقادي متناسب با موضوع درس خود را براي دانش آموزان بيان يا بر آنها تاكيد كنند.
در پيدايش رفتار عبادي دو عامل مي تواند موثر باشد. عوامل فردي كه مهم ترين آنها عبارتنداز: شناخت و آگاهي،عادت به رفتار عبادي؛انگيزه.
و عوامل اجتماعي كه مهم ترين آنها نوع واكنش افراد مهم(دوستان نزديك،والدين….) به رفتار عبادي، و امكان انجام دادن عمل به صورت آسان.
معلم با استفاده از روشهاي آموزشي(آموزش نماز،احكام،….) و الگويي(سيره پيامبران،و آموزش عملي) نظارت و مراقبت در اعمال دانش آموز و ايجاد فضاي اسلامي در مدرسه و همچنين ايجاد هماهنگي بين خانه و مدرسه مي تواند به اهداف مطلوب در تربيت عبادي برسد.
كليد واژه هاي پايان نامه مزبور عبارتند از: نقش، معلم، تربيت ديني و دانش آموز.
این پایان نامه در چهار بخش تنظیم شده است:
1. كليات
2. مفهوم شناسي
3. نقش معلم در تربيت اعتقادي
4. نقش معلم در تربيت عبادي