در محضر یار
امام علي (ع) مي فرمايند: هيچ مؤمني در شرق و غرب زمين از ما غايب نيست.
روشن است كه اعمال شامل عمل جوارحي و جوانحي، هردو ميشود. بنابراين هر نوع نيت و عمل كه در كارنامهي انسان ثبت شود امام از آن آگاه است. خداوند در قرآن كريم بياني نوراني دارند كه توجه به آن بر حالات و رفتار انساني تأثير بسزايي دارد.
وَ قل اعَلموا َسَيرَي الله عَمَلكم و رَسوله و المؤمنون
نه تنها خداوند اعمال شما را ميبيند، بلكه پيامبر صلياللهعليهوآلهوسلّم و ائمه عليهمالسلام نيز شاهد بر اعمال شما هستند و در اصول كافي در ذيل اين آيه امام صادق عليهالسّلام ميفرمايند:
چرا پيامبر صلياللهعليهوآلهوسلّم را ناراحت ميكنيد؛ اصحاب پرسيدند: چگونه ايشان را ناراحت ميكنيم؟ ايشان فرمودند: آيا نميدانيد كه كارهاي شما بر او عرضه ميشود، پس هر گاه در آن گناهي ببينند، ناراحت ميشوند؛ پس پيامبر صلياللهعليهوآلهوسلّم را ناراحت نكنيد و او را شاد كنيد.
مگر نه اين است كه امام از سرّ درون ما آگاه است و آن وجود مقدس فرمودند:
إنّا غَير مهملين لمراعاتكم و لا ناسين لذكركم: ما از مراعات حال شما غافل نيستيم و شما را فراموش نكردهايم.
يك چشم زدن غافل از آن ماه نباشيد
شايد كه نگاهي كند آگاه نباشيد.
پس اولاً بايد بدانيم اعمال ما در محضر بقيةالله الأعظم امام زمان عج الله تعالي فرجه است و ايشان از تمام نيات و اعمال ما اطلاع دارند، لذا نبايد با گناهان خويش قلب نازنين ايشان را مجروح كنيم.
ثانياً بايد در طول زندگي بسيار به ياد آن يار سفر كرده بود، چهقدر ناپسند است كه او نامهي كردار ما را ببيند كه يادي از او نكردهايم و غافل از آن جان جانان بوديم.