چه کنیم تا انفاق کردن برایمان آسان شود؛
این روایت را هفته ای یکی دوبار بخوانید!
امام صادق(ع) فرمودند: «اگر بنده براي خودش مِلكيّتي نبيند، انفاق نمودن در آنچه خداوند تعالی بدان امر كرده است بر او آسان می شود.» این روایت زیبا فرازهای بسیار کابردی دیگری نیز دارد که جا دارد علاقمندان به مطالعه آن اهتمام بورزند.
هرگاه انسان به جایی برسد که گمان برد کسی شده و مال و اموال و آبرویی از خودش دارد و بر خویشتن غرّه شود این اول بیچارگی اوست. مال و اموال و اولاد آزمایشاتی اند از سوی خدای متعال برای بندگان و آن کسی در این آزمایش بزرگ سربلند بیرون خواهد آمد که به این امور دلبستگی پیدا نکند. اگر دلبسته شویم هر روز بیش از روز قبل گرفتار می شویم و زمانی می رسد که غرق در لذات دنیا شده ایم و آن وقت برای بازگشت دیر است. البته مال و اموال و اولاد می توانند در صورت عدم دلبستگی حتی در مسیر رشد و کمال، انسان را یاری نمایند.
در آیه ۱۰ سوره آل عمران می خوانیم
«إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ لَن تُغْنِيَ عَنْهُمْ أَمْوَالُهُمْ وَلاَ أَوْلاَدُهُم مِّنَ اللّهِ شَيْئًا وَأُولَـئِكَ هُمْ وَقُودُ النَّارِ.»
«همانا كسانى كه كفر ورزيدند هيچ گاه اموال و فرزندانشان چيزى از (عذاب) خدا را از آنها دفع نخواهد كرد، و آنهايند كه هيزم آتش (جهنم) اند.»
سه نکته کوتاه:….
ه از وضع دردناك كافران در روز قيامت پرده بر مى دارد و عواقب شوم اعمالشان را براى آنها مجسم مى سازد. اگر برخی تصور مى كنند فزونى ثروت و نفرات و فرزندان مى تواند آنها را از عذاب الهى در اين جهان يا در آخرت حفظ كند سخت در اشتباهند.
** بعضى از مفسران، اين آيه را اشاره به يهود بنى نضير و بنى قريظه دانسته اند كه به اموال و فرزندان خود افتخار مى كردند، ولى مسلما آنها يكى از مصاديق اين آيه بوده اند و مفهوم آن چنان گسترده است كه كفار ديروز و امروز را شامل مى شود. در واقع هر جامعه ای به این سمت برود که مردمش گمان کنند با ثروت و قدرت و غیره می توان در دنیا و آخرت موفق شد این جامعه رو به نابودی و عاقبت دردناک حرکت می کند.
*** عنوان بصری پیرمردی بود که برای کسب علم نزد امام صادق(ع) رفت و با اصرار حضرت نصایحی را به او فرمودند. یکی از نصایح امام این بود که بنده خدا برای خودش دربارة آنچه را كه خدا به وی سپرده است مِلكيّتي نبيند؛ چرا كه بندگان داراي مِلك نیستند و همه اموال را مال خدا می بينند.
بعد حضرت خاصیت چنین تفکری را نیز بیان فرمودند: «اگر بنده براي خودش مِلكيّتي نبيند، انفاق نمودن در آنچه خداوند تعالی بدان امر كرده است بر او آسان می شود.» این روایت زیبا فرازهای بسیار کابردی دیگری نیز دارد که جا دارد علاقمندان به مطالعه آن اهتمام بورزند.
آیت الله قاضی طباطبایی (ره) برای گذشتن از نفس اماره و خواهش های مادی و شهوانی و غضبی که غالباً از کینه و حرص و شهوت و غضب و زیاده روی در لذت های دنیا بر می خیزد، روایت عنوان بصری را دستور می دادند تا علاقمندان راه حق آن را بنویسند و بدان عمل کنند. علاوه بر این می فرمودند باید آن را در جیب خود داشته باشند و هفته ای یکی، دو بار آن را مطالعه نمایند.